Un temps de mentides i confusió

Josep Fontana
Historiador

Fa dies que volia comentar l’afirmació de Robert Fisk: “No vivim en un món de post-veritats; vivim en un món de mentides”. Però les mentides han arribat a imposar-se fins a tal punt en les informacions que rebem cada dia dels medis, que es fa difícil saber per on començar.

Tenim, per exemple, la canonització en vida de Barack Obama. Quan Obama va prendre possessió de la presidència per primera vegada, el gener de 2009, va prometre retirar les tropes d’Iraq en setze mesos (i encara hi segueixen), tancar la presó de Guantánamo en un any (hi queden 45 presoners, perquè molts han estat transferits a altres països), revisar les relacions amb Rússia i amb Xina per evitar una nova guerra freda (unes relacions que estan avui pitjor que mai) i cercar un acomodament “amb els musulmans de tot el món”. Aquest darrer objectiu el va desenvolupar bombardejant-los dia i nit, i estenent els atacs a Líbia (on encara no se sap què hi van anar a fer) i a Somàlia. Aquesta forma de fer la guerra, que causa sobretot la mort de víctimes civils innocents, permet garantir que els odis que alimenten el terrorisme seguiran vius per molt temps.

Hi ha després les mentides que han d’ajudar a explicar perquè els electors no van fer cas a Obama, que donava suport a Hillary Clinton, i van elegir Trump. Aquí hi ha un consentiment universal en què la culpa és dels russos. John Kiriakou, que va ser agent de la CIA durant quinze anys, ha explicat: “Aquesta és una cosa que les potències es fan l’una a l’altra contínuament, i Déu sap que els Estats Units tenen una llarga història, una riquíssima història, d’interferir en les eleccions d’altres països. No sé perquè ens n’hauríem de preocupar. Només és una cosa que la KGB fa als Estats Units i que la CIA fa als russos, i així ha estat durant dècades”. De fet, el professor de politologia Dov Levin, de la Universitat Carnegie Mellon, assegura que segons la seva base de dades els Estats Units van intervenir 81 vegades en processos electorals estrangers entre 1946 i 2000.

Però aquesta mena d’observacions assenyades, o la reclamació que un grup de vint veterans dels serveis d’intel·ligència, de l’exèrcit i la diplomàcia van fer el 17 de gener demanant a Obama que es fes pública d’una vegada la prova que certifica que les interferències s’han originat en un ordinador rus, no han impedit que es desbordin les fantasies. A banda de la suposada intimidació de Trump per tal que no es descobrissin les seves orgies sexuals a Moscou (l’ex-agent britànic del M-16 que va fer córrer aquesta informació s’ha amagat perquè els conservadors anglesos l’acusen de voler fer fracassar les relacions del govern del la Sra. May amb els Estats Units), en aquests dies he llegit que, segons estudis publicats al Financial Times a Trump el va salvar de la fallida l’ajuda de la màfia russa o, de manera encara més contundent, que tant el nou president com els membres del govern que ha nomenat són en realitat un equip d’infiltrats russos.

Mentre tant els problemes d’unes societats empobrides segueixen, en uns dies en què les elits mundials reunides a Davos –caps d’estat, multimilionaris que gestionen fons d’inversió, executius d’empreses tecnològiques- discuteixen sobre els problemes de la desigualtat, escriu Peter S. Goodman al New York Times, “entre vins de reserva i canapès”, sense que se’ls acudi proposar com a remei que els treballadors recuperin la seva capacitat de negociar millores de sous, que els van arrabassar les polítiques d’austeritat i les reformes laborals.

No cal anar a cercar les conspiracions dels russos per explicar per què ha guanyat Trump. Mentre segueixin així els coses, conclou Goodman, el populisme seguirà creixent.

Un pensament a “Un temps de mentides i confusió”

  1. Para los que no entendemos nada cuando leemos la prensa
    esperamos como agua de mayo un artículo de Josep Fontana,
    que tanto nos recuerda en este artículo a Kapuschinski:
    “cuando se descubrió que la información podía ser un negocio
    la verdad dejó de importar”

Els comentaris estan tancats.