Els premis Nobel de la Pau

Josep Fontana
Historiador

El cas dels Premis Nobel de la Pau és realment lamentable. A la llista dels guardonats hi ha tants criminals –Shimon Peres, Sadat, Begin…i fins i tot Obama, que ha bombardejat sistemàticament l’Orient proper i bona part d’Àfrica- que s’hi troben a faltar Hitler i Stalin. Però el cas potser més escandalós és el de Henry Kissinger, guardonat el 1973, que ha estat ara invitat pel comitè que atorga el premi a intervenir en un fòrum per la pau del món, cosa que ha mogut algunes ONG noruegues, amb el suport d’un seguit de personalitats internacionals, com el professor Richard Falk, a demanar al govern de Noruega que detingui Kissinger tan aviat com arribi. Hi ha força motius per fer-ho.

Kissinger i Nixon van ser els dos únics responsables d’una guerra secreta, sense declaració oficial ni coneixement del públic, que va dur a que entre 1969 i 1973 en llancessin sobre Laos i Cambodja més bombes que totes les que es van usar durant tota la Segona guerra mundial, amb un resultat d’unes 150.000 víctimes.

nixon
Richard Nixon i Henry Kissinger

Va ser aleshores quan se li va concedir el Premi Nobel de la Pau i quan, encoratjat per aquest estímul, va tenir una participació decisiva en altres crim semblants, com el genocidi de Bangladesh, que va dur a  l’extermini d’un mínim de 300.000 civils (el govern de Bangladesh assegura que van ser tres milions, i discutir aquesta xifra es considera un delicte). Nixon i Kissinger tenien informació puntual del que passava per les notícies que els enviava el cònsol general a Dacca, Archer Blood, però no solament ho van silenciar, sinó que van seguir enviant armament al Pakistan per ajudar el seu aliat Yahya Khan a seguir amb l’extermini.

Està plenament demostrada la responsabilitat de Kissinger en els cops militars de 1973 -altra vegada l’any de la seva proclamació com a Premi Nobel- a Xile i de 1976 a Argentina, que va seguir molt atentament, preocupant-se per tal que els militars rebessin ajut. Aquesta intervenció la justificava amb aquest argument: “No veig perquè ens hem de quedar mirant com un país es fa comunista per la irresponsabilitat del seus habitants”.

Deixant de banda altres activitats complementàries, com la que va estar a punt de dur a la declaració de la Tercera guerra mundial durant l’anomenada guerra del Yom Kippur, encara va tenir temps de participar en un altre genocidi: el 6 de desembre de 1975 Kissinger passava per Jakarta acompanyant a Gerald Ford, el nou president que havia reemplaçat Nixon després de la seva dimissió; el general Suharto els va manifestar aleshores que es disposava a envair la colònia portuguesa de Timor Oriental. Ho van aprovar, i ho van confirmar posteriorment proporcionant-li armes i ajut, però van demanar-li que s’esperés a que ells haguessin arribat de tornada a Washington abans d’iniciar l’atac. En aquest cas les víctimes es calculen en 200.000.

La categoria moral de Kissinger la revela la conversa que va tenir amb Bob Haldeman el 15 de desembre de 1970. Nixon es proposava negociar la pau amb els vietnamites l’any següent i Kissinger opinava que era un error, perquè les coses podien sortir malament i afectarien les possibilitats d’una reelecció de Nixon en 1972. Kissinger sostenia que era millor seguir negociant fins a la tardor de 1972, de manera que, si en resultava alguna mala conseqüència, es produís massa tard com per afectar l’elecció. Que això signifiqués perllongar dos anys més la guerra, afegint-hi molts més milers de morts, no el preocupava gens ni mica. I, de fet, les coses van anar més o menys per aquest camí.

No vull creure que el Comitè del Premi Nobel de la Pau d’Oslo sigui tan miserable com per acceptar aquestes coses sense escrúpols. Suposo que cal atribuir-ho a la seva ignorància. Però faria bé d’escoltar els arguments dels que demanen que es detingui i processi un home que és, sense cap mena de dubte, un dels grans criminals del segle XX.

Un pensament a “Els premis Nobel de la Pau”

  1. Busco en la prensa alguna información sobre la invitación a Kissinger para participar en un foro sobre la paz mundial. No encuentro nada. Esta mañana la prensa se ensaña con unos padres que han estafado utilizando la enfermedad de su hija.
    A Kissinger se le ha galardonado no sólo con el Nobel de la Paz,tiene montones de premios por ser “un dels grans criminals del segle XX”.

Els comentaris estan tancats.